Ofte stilte spørsmål

Vanlige spørsmål om Rhino Horn

Det kan dukke opp forskjellige spørsmål når man begynner å bruke Rhino Horn. Grunnleggende informasjon finner man i den trykte bruksanvisning og på websiden Bruksanvisning.

Vi møter av og til på spørsmål om Rhino Horn eller bruken av Rhino Horn. Vi besvarer mange av disse spørsmålene her så man kan få mer informasjon.
Har du selv et spørsmål som du ikke finner svar på, er du velkommen til å sende oss en mail på post@somamed.com. Vi svarer med glede på ethvert spørsmål og vil kanskje legge ditt spørsmål og vårt svar til her på siden så andre også kan få glede av svaret på ditt spørsmål.

Vi har samlet spørsmålene i temagrupper. Du åpner boksen med gruppeoverskriften for ditt spørsmål. Da dukker forskjellige spørsmål opp, og svaret finnes ved å klikke på spørsmålet.

Tiltenkte brukere av Rhino Horn
Tiltenkte brukere av Rhino Horn
 • Personer som lider av støv- eller pollenallergi
 • Personer med forkjølelse eller bihulebetennelse
 • Astmatikere
 • Personer som jobber i et støvete miljø
 • Personer som har vært gjennom operasjon i nesen
 • Barn (fra fire år – Rhino Horn Junior)
 • Gravide
 • Snorkere
 • Sangere
 • Barn med hyppig mellomørebetennelse
 • Personer med cystisk fibrose, primær ciliær dyskinesi eller KOLS
 • Yogautøvere

(Se mer om hvorfor på siden “10 grunner til å bruke Rhino Horn”)

Relevante forventninger
Relevante forventninger

Se siden “Hva kan jeg forvente?

Hvilken type salt kan jeg bruke?

Man kan bruke vanlig finkornet kjøkkensalt, det samme saltet du bruker til matlaging. Du kan også bruke finkornet havsalt om du foretrekker det. De ekstra mineralene som er i havsalt, kan være viktige når du bruker det i maten da mineralene kommer inn i kroppen. Mineralene i havsalt er imidlertid uten betydning når saltet brukes i Rhino Horn til neseskylling da de ikke kommer inn i kroppen. Vær oppmerksom på at noen mennesker er allergiske mot enkelte av de ekstra mineralene i havsalt.

Saltet skal være NaCl (natrium-klorid), ikke KCl (kalium-klorid) og ikke salttyper der NaCl delvis erstattes med KCl.

Hvor mye salt skal jeg bruke?

Slimhinnene i kroppen inneholder 0,9% salt. Det betyr at saltløsningen i Rhino Horn også bør ha et innhold på 0,9% salt, dvs. 9 g salt per liter vann. Rhino Horn inneholder 30 cl vann om man lar det være et par mm med luft i toppen så man kan riste Rhino Horn og få saltet løst opp. Man trenger da 2,7 g salt for å få de 30 cl vann isotont (det som også kalles fysiologisk saltvann). Rhino Skjeen inneholder nettopp den mengden salt når man bruker finkornet salt.

Rhino Horn Junior inneholder 21 cl vann og trenger derfor 1,9 g salt for å bli en isoton saltvannsløsning. Rhino Junior Skjeen inneholder nettopp den mengden når man bruker finkornet salt.

Er havsalt bedre enn industrisalt?

Havsalt og Himalaya-salt inneholder hovedsaklig NaCl (natrium-klorid). I tillegg er det små mengder andre kjemikalier, og mange mener at disse mineralene er viktige å få i seg for å holde seg frisk og sunn på en naturlig måte. Det kan det være mye sant i, men da saltet som brukes i Rhino Horn ikke kommer inn i kroppen gjennom slimhinnene, har det ingen relevans å bruke salt med ekstra kjemikalier i Rhino Horn. På den andre siden er det ikke skadelig å skylle med havsalt eller Himalaya-salt (bortsett fra at noen kan være allergisk mot enkelte av kjemikaliene). Det viktige med saltet til Rhino Horn er at det hovedsaklig inneholder NaCl (minst 99%).

Bør saltet være uten jod?

Saltet til Rhino Horn bør være så rent NaCl som mulig. Men ØNH-leger forteller at det ikke spiller noen særlig rolle om det er jod i saltet eller ikke. Små mengder med andre kjemikalier enn NaCl er hverken nødvendige eller viktige å unngå. I noen land kan man ikke kjøpe salt uten jod fordi det er påbudt ved lov å tilsette jod i saltet (for eksempel Danmark og Finland). Og også i disse landene skyller mange sin nese med Rhino Horn.

Hvorfor må saltet være finkornet?

Grovt salt vil ha mye luft mellom saltkornene. Det vil bety at det volumet som Rhino Skjeen rommer vil ha mindre vekt enn det som trengs for å få riktig saltvannsblanding.

Hvorfor må det være saltvann og ikke ferskvann?

Vi vil ikke at vannet i Rhino Horn skal forstyrre balansen i slimhinnene i nesen og nesehulen. Er det ikke salt i vannet i Rhino Horn, vil vannet forsøke å dra salt ut av slimhinnene når det renner gjennom nesen. Slimhinner og vann vil helst være så like som mulig. På samme måte vil slimhinnene dra salt fra vannet om vannet inneholder for mye salt. Slimhinnene vil da få et høyere saltinnhold enn det normale fysiologiske nivået på 0,9%. Om det skjer noen få ganger, har det ikke noen stor betydning. Men bruker man Rhino Horn daglig i mange år, vil en ubalanse være skadelig for slimhinnene.

Er det for lite salt i vannet i Rhino Horn, kan det godt være vondt når vannet renner gjennom nesen. Er det for mye salt i vannet i Rhino Horn, kan man føle et press i nesen av vannet.

Enkelte vitenskapelige undersøkelser anbefaler en saltvannsblanding med litt mer enn 0,9% salt i vannet. Vi anbefaler å bruke Rhino Skjeen for saltdosering for å få en fysiologisk nøytral saltvannsblanding.

Hvor viktig er vannets temperatur?

Vannet til Rhino Horn skal helst ha kroppstemperatur, dvs. ca  37o C (98.6o F). Da får vannet samme temperatur som slimhinnene i nesen og nesehulen. Det gjør vannet mildt for slimhinnene, og det føles godt å få det inn i nesen. Er vannet for kaldt, blir det ubehagelig. De fleste kjenner til å få vann i nesen når man bader i sjøen. Det er ikke spesielt godt fordi vannet er for kaldt. Fiskere i hele verden har dog sugd sjøvann inn gjennom nesen og spyttet det ut for å stoppe en begynnende forkjølelse. Det er ikke skadelig at vannet er kaldere enn kroppstemperatur. Det er bare en bedre opplevelse om vannet matcher kroppens temperatur. 

Er det trygt å bruke vann fra springen?

Det er et viktig spørsmål å ta stilling til. Man skal være helt sikker på at kranvannet ikke er forurenset før man bruker det direkte i Rhino Horn. Det er særlig viktig med det varme vannet fordi gamle beredere og/eller rør kan gjøre vannet uegnet til Rhino Horn. Er du i tvil om kranvannets kvalitet, er det tryggere å koke rent drikkevann et minutt eller to og så la det kjøle ned til kroppstemperatur.

Bør jeg bruke destillert vann kjøpt på apoteket?

Det er ikke nødvendig å bruke destillert vann. Vanlig rent ferskvann er helt OK.

Kan jeg varme opp vannet i Rhino Horn i en mikroovn?

Har man friskt, kaldt vann i Rhino Horn, kan man godt varme det opp i en mikrobølgeovn. Effekten i slike ovner varierer, så man får bare prøve seg frem for å finne ut hvor lenge det skal varmes i den ovnen man har for å få det til kroppstemperatur – sannsynligvis to til tre minutter.

Hva gjør jeg feil om vannet ikke kommer igjennom nesen?

Er nesen tett, kommer det hverken luft eller vann gjennom nesen. Om man er litt anspent, vil det i seg selv få slimhinnene til å hovne opp. Ta det helt rolig, dette er det lett å få til. Det er viktig å puste gjennom munnen når man heller saltvannet inn i nesen.

Hovedårsaken til at nesen er tett, er at slimhinnene hovner opp. Slimhinnene er svampevev som i noen situasjoner fylles med blod. Det gjør passasjen for trang så det ikke kan komme luft eller vann forbi. Det varme saltvannet fra Rhino Horn har en avspennende virkning på hevelsen i slimhinnene. Man skal derfor uanfektet med helle saltvannet inn i nesen fra den ene siden også selv om det ikke kommer igjennom nesen og ut av det andre neseboret. Man lar vannet stå i neseboret i 10-15 sekunder. Så fjerner man Rhino Horn, tømmer nesen for vann uten å blåse for hardt. Man kan ev. tørke med et papir. Deretter gjentar man det samme fra motsatt side. På denne måten gjentar man dette flere ganger fra hver side. Etter noen forsøk vll vannet begynne å dryppe ut av motsatte nesebor, og etter hvert vil det strømme friere gjennom nesen. Hevelsen i slimhinnene har blitt noe dempet og passasjen dermed åpnet.

Det kan være en annen grunn til at vannet ikke kommer gjennom nesen. Om man plasserer Rhino Horns åpning – den koniske tuten – mot nesens midtvegg, kan det blokkere så vannet ikke kan komme ut av Rhino Horn og inn i nesen. Med en liten korreksjon av vinkelen på Rhino Horn så åpningen peker opp i neseboret, er problemet løst.

Hvorfor får jeg vannet i halsen og ikke ut gjennom det motsatte neseboret?

Dette problemet er helt vanlig for nybegynnere med Rhino Horn. Grunnen til at man får vann i halsen og munnen er feil vinkel på hodet når man heller vann inn i nesen. Har man haken for langt frem, heller man i virkeligheten hodet litt bakover, og det vil få vannet til å søke bakover i nesehulen og ned i svelget. Ved å holde haken litt mer inn mot kroppen, forsvinner problemet helt.

Er det farlig om vannet kommer ned i halsen

Nei, ikke i det hele tatt.

Hvorfor gjør det vondt når jeg bruker Rhino Horn?

Neseskylling med Rhino Horn skal være godt og behagelig. Det skal være uten ubehag og i alle fall ikke være vondt. Er det vondt, kan det enkelte ganger hjelpe å unngå å være for anspent overfor prosessen. Det går veldig bra når man blir fortrolig med det hele. Ellers er den mest sannsynlige forklaringen på at det er vondt, at man har feil kvalitet på vannet man bruker. Vannet kan selvfølgelig være for varmt, men mer sannsynlig er det for kaldt. Da blir det ubehagelig å få det i nesen. Har man for mye eller for lite salt i vannet, vil det også være ubehagelig. Har vannet riktig temperatur og riktig saltmengde, vil neseskylling med Rhino Horn være komfortabelt og behagelig.

Hva gjør jeg om jeg har mistet min måleskje?

Om man mister sin Rhino Skje, kan man kontakte oss på post@somamed.com. Så skal vi sørge for at man får tilsendt en ny måleskje uten annen kostnad enn porto.

Kommer vannet inn i bihulene når jeg bruker Rhino Horn?

Vannet kan godt komme inn i bihulene ved siden av nesen når man skyller nesen med Rhino Horn. Det kan faktisk være en fordel fordi det bidrar til at bihulene renses og åpnes. Men det er viktig å sikre seg at vannet kommer ut av bihulene og nesen når man er ferdig. Man bøyer seg frem og ned (helst så toppen av hodet peker nedover). I den stilling og mens man snur hodet til hver side, blåser man forsiktig i nesen så den tømmes. Det er først og fremst stillingen og ikke blåsingen som får vannet ut. Se mer i bruksanvisningen.

Hvor ofte kan jeg bruke Rhino Horn?

Noe av det beste med Rhino Horn som et medisinsk utstyr er at det er et trygt og naturlig hjelpemiddel. Det spiller på lag med kroppen. For vanlig hygiene og til forebyggende formål er det å bruke Rhino Horn en gang om dagen tilstrekkelig. Og man kan bruke Rhino Horn hver dag i mange år uten at det er noe problem. Det er også mange som velger å bruke Rhino Horn hver dag i perioder, for så å holde pause og ta det opp igjen når behovet melder seg.

Er man i en situasjon med irriterende plager, for eksempel med en kraftig forkjølelse eller bihulebetennelse, midt i en pollensesong med ekstra mye plager eller av andre årsaker, kan man godt bruke Rhino Horn flere ganger om dagen. Det er ingen begrensning. Har man en kraftig forkjølelse eller bihulebetennelse, kan man godt bruke Rhino Horn tre-fire ganger umiddelbart etter hverandre. Det kan i slike tilfeller gi et bedre resultat enn om man bare bruker Rhino Horn en enkelt gang.

Hvorfor hører jeg klikk-lyder og lignende i ørene når jeg blåser ut for å tømme nesen for vann etter å ha skylt med Rhino Horn?

Kommer det klikk – eller andre lyder i ørene når man blåser ut for å tømme nesen for vann, er det et sikkert tegn på at man blåser for kraftig. Det skal IKKE høres lyder i ørene når man blåser ut. Nesens åpning kan bare håndtere et visst trykk når man blåser ut. Overstiger trykket man skaper med blåsingen det nivået nesens åpning kan klare å la passere, vil noe av trykket søke andre kanaler for å slippe ut, for eksempel gjennom ørekanalen mellom svelget og mellomøret (det eustakiske røret). Går det et trykk av luft gjennom denne kanalen, går det inn i mellomøret. Det er det trykket som skaper lydene man kan høre når man blåser. Man bør unngå dette og blåse forsiktigere.

Er det ikke bedre å blåse kraftig i nesen for bedre å tømme nesen for vann, skorper og slim?

Nei, slett ikke. Det er ekstremt viktig å blåse forsiktig i nesen når du skal tømme den for vann. Ellers kan det oppstå lyder i øret som beskrevet i det foregående svaret. En mer alvorlig konsekvens av å blåse for kraftig er at man i verste fall kan blåse vann fra svelget gjennom det eustakiske røret inn i mellomøret. Det medfører veldig lett at det oppstår mellomørebetennelse. For å unngå det er det viktig å blåse forsiktig gjennom nesen når man tømmer den for vann mv.

Hvorfor får jeg et trykk i ørene etter skyllingen med Rhino Horn?

Jeg har beskrevet hvorfor det kan bli et trykk i øret i de to foregående svarene. Er slimhinnene i kanalen mellom svelg og mellomøre opphovnet, kan man ikke utligne trykket i mellomøret, trykket på hver side av trommehinnen. Er man i et fly med forkjølelse, har man samme problemet med trykk i øret. Vær forsiktig når du blåser ut etter neseskylling så du ikke får ekstra trykk i mellomøret.

Hvorfor bør jeg bøye meg ned og blåse i nesen etter å ha skylt med Rhino Horn?

Man bør bøye seg fremover og ned for å sikre seg at alt vann som kan være igjen i nesen og bihulene, kommer ut. Gjør man ikke denne enkle ting etter å ha brukt Rhino Horn, kan man senere på dagen bli overrasket av at vann drypper ut av nesen om man bøyer seg ned for å plukke noe opp fra gulvet. Med et kaldt klima er det lurt å unngå å ha vann eller for mye fuktighet i nesen i lengre tid.

Hvordan bør jeg rengjøre Rhino Horn etter bruk?

Når man har brukt sitt personlige Rhino Horn, skyller man det under springen, tømmer det helt for vann og lar det deretter lufttørke til neste gang. Bakterier og virus har dårlige levekår på en glatt, jevn plastoverflate. De overlever ikke lenge der. Men det er jo mange (ufarlige) bakterier og virus i luften vi puster. De vil naturligvis være på den koniske tutens overflate når du bruker Rhino Horn neste gang. Vi puster dem som nevnt inn allerede så det er helt ufarlig.

Kan jeg rengjøre Rhino Horn i oppvaskmaskinen?

Det kan man om man foretrekker det. Rhino Horn kan gå i oppvaskmaskinen.

Bør jeg vaske mitt Rhino Horn med såpe?

Det er ikke nødvendig å rengjøre Rhino Horn med såpe. Bruker du likevel såpe, må du unngå furuolje-basert såpe. Lar du Rhino Horn ligge i en slik såpeblanding, vil det oppstå små bobler på overflaten.

Kan jeg koke Rhino Horn?

Det er trygt å koke Rhino Horn i to-tre minutter. Det vil drepe alle bakterier og virus. Denne rengjøringsmetode anbefaler vi dersom flere personer skal bruke samme Rhino Horn etter hverandre.

Tåler Rhino Horn sterilisering i autoklav?

Selv sterilisering er trygt å utsette Rhino Horn for. Materialet kan bli litt mykere i en kort stund etterpå. Men etter få minutter blir materialet til Rhino Horn normalt hardt igjen.

Kan flere personer bruke samme Rhino Horn etter hverandre?

Leger anbefaler at Rhino Horn er et like personlig utstyr som en tannbørste. Skal flere personer bruke samme Rhino Horn etter hverandre, må det rengjøres i kokende vann i noen minutter før neste person bruker det.

Er det trygt å bruke Rhino Horn?

Ja, det er helt trygt å bruke Rhino Horn. Vi har solgt millioner av Rhino Horn i løpet av de seneste 20 årene og har aldri opplevd noen alvorlige hendelser knyttet til bruken av Rhino Horn. Det har kommet noen få rapporter om problemer, men de har alle vært knyttet til det at man ikke har vært nøye med å følge bruksanvisningen. Et eksempel på et slikt problem er følelsen av trykk i ørene etter bruk av Rhino Horn. (Se svar på Hvorfor får jeg et trykk i ørene etter skyllingen med Rhino Horn?)

Hvilke risikoer er det forbundet med å bruke Rhino Horn?

Den eneste risiko som er forbundet med å bruke Rhino Horn er at man kan blåse for hardt i nesen når man skal tømme nesen for vann etter skyllingen. Gjør man det, kan man blåse luft eller i verste fall vann opp i mellomøret gjennom kanalen mellom svelg og mellomøre (det eustakiske røret). Det er ubehagelig, og i verste fall kan man fremkalle mellomørebetennelse om vann kommer inn i mellomøret. Det er helt enkelt å unngå dette ved at man sørger for å blåse forsiktig i nesen når den skal tømmes for vann.

Det hører med til bildet at vi har mottatt mange meldinger fra leger og fysioterapeuter ved et stort sykehus i Bordeaux i Frankrike om redusert hyppighet av mellomørebetennelse hos barn som jevnlig bruker Rhino Horn sammenlignet med andre barn. Disse legene var blant dem som ivret for at vi skulle utvikle en barnemodell av Rhino Horn. På den bakgrunnen ble Rhino Horn Junior til.

Inneholder Rhino Horn bisfenol-A, ftalater eller andre farlige kjemikalier?

Vi kan garantere at våre tre modeller av Rhino Horn (blå, rød og Junior) er fri for noen farlige kjemikalier. EU har definert 168 kjemikalier som “Substances of Very High Concern” (SVHC). Et internasjonalt godkjent analyse-institutt TÜV Rheinland Vietnam Co., Ltd. har testet Rhino Horn og måleskjeer for alle 168 stoffer i en såkalt REACH 168 test. Denne analyse viste at det ikke var spor av noen av de 168 SVHC-stoffer. Rhino Horn er et sikkert produkt å bruke.

Produseres Rhino Horn i et rent miljø?

Rhino Horn produseres under strenge krav definert i sertifikatet ISO 13485:2017 som gjelder i forbindelse med produksjon av medisinsk utstyr. Likevel anbefaler vi at man skyller Rhino Horn grundig før første gangs bruk.

Hvilke temperaturer tåler Rhino Horn?

Det er trygt å utsette Rhino Horn for temperaturer opp til 90o C/194o F over lengre tid. Over kortere tid tåler Rhino Horn temperaturer opp til 130o C/266o F (for eksempel i autoklave).  Tåler koking i vann i minst fem minutter.

I hvor mange år kan jeg trygt bruke mitt Rhino Horn?

Man kan trygt bruke sitt Rhino Horn hver dag i mange år uten noen problemer. Materialet Rhino Horn er fremstilt av, rent PolyEthylene High Density (PEHD) er stabilt i årtier.

Hvilken aldersgruppe er Rhino Horn Junior beregnet for?

Vår Junior modell er for barn fra ca fire til ca 12 år. De fleste tenåringer fra 13 år og oppetter kan bruke en voksenmodell av Rhino Horn. Det er til og med barn ned i tre-års alderen som vil være i stand til å bruke Rhino Horn Junior. Det kreves at barnet forstår hvordan det brukes. Barnet må for eksempel forstå at man må puste i munnen når man skyller med Rhino Horn Junior, og man må holde horn og hodet i den rette vinkel. På siden “Rhino Horn Junior” kan du se en kort video av en treåring fra Estland som fornøyd skyller nesen med Rhino Horn Junior.

Hvilken størrelse har Rhino Horn Junior?

Rhino Horn Junior er 2/3 av størrelsen på voksenmodellene blå og rød. Den er designet til å passe bedre inn i et barns nesebor. Rhino Junior Skjeen er på samme måte tilpasset i størrelse så den gjør vannet til en fysiologisk saltvannsblanding. Det er 21 cl vann i Rhino Horn Junior (man skal la et par mm i toppen være luft så man kan riste hornet og få saltet løst opp i vannet). Rhino Junior Skjeen inneholder 1.9 g fint kjøkkensalt eller havsalt.

One Rhino Spoon of salt…
Water of Body Temperature...
Rhino Horn Red and Blue

En grundig bruksanvisning følger med hvert Rhino Horn.
Se video her på siden.

Rhino Horn Symbol

Rhino Horn produseres og distribueres av

Yogaprosess ASPostboks 2599 Solli
0203 Oslo
Tlf 905 15 558
post@somamed.com

Fremstilt av miljøvennlig, resirkulerbar PEHD (PolyEthylene High Density)
Fri for skadelige kjemikalier. Er undersøkt gjennom en REACH 168 test
Fri for kadmium – Fri for bisfenol A (BPA) – Fri for ftalater

Handlekurv