Bruksanvisning for Rhino Horn

Bruksanvisning for Rhino Horn Junior

One Rhino Spoon of salt…

Bruk finkornet salt.

One Rhino Spoon of salt…

Du kan bruke vann fra kranen om du er sikker på at det ikke er forurenset.

One Rhino Spoon of salt…

Er du usikker på kvaliteten på vannet fra kranen, bør du koke vannet et minutt eller to og så la det kjøle ned til kroppstemperatur.

Salt og vann

Du lager den korrekte saltvannsblandingen ved å komme en Rhino Skje med vanlig finkornet kjøkkensalt eller havsalt (NaCl) opp i Rhino Horn (Rhino Skjeen er måleskjeen til salt som følger med Rhino Horn). Da får du riktig antall gram salt til vannmengden.  Deretter fyller du kroppsvarmt vann i (37° C). Du lukker Rhino Horns to åpninger med en fingertupp på tuten og håndflaten over den det større hullet, og så rister du hornet noen ganger så saltet løses ordentlig opp.

Om du er usikker på vannkvaliteten – usikker på om det kan være bakterier i vannet, må du koke vannet et minutt og la det kjøle ned til kroppstemperatur. Er vannet i kranen OK, kan du bruke det.

Kaldt vann og ferskvann irriterer slimhinnene. Vannet til neseskylling skal derfor være saltvann med 0,9% salt i, det som kalles fysiologisk saltvann – tilsvarende kroppsvæskenes saltspenning. En Rhino Skje rommer 2,7 g fint salt, og med ca 300 ml vann i Rhino Horn blir det 0,9% saltvannsløsning (du lar noen mm være fri så du kan riste vannet). Vannet bør også være omtrent samme temperatur som kroppen (ca 35-37° C). Vannet blir dermed mest mulig lik slimhinnene i nesen, og det gjør det behagelig og forfriskende å skylle nesen med Rhino Horn.

Neseskylling

One Rhino Spoon of salt…

Når du skal skylle nesen med Rhino Horn, stikker du først tuten opp i det ene neseboret litt fra siden og puster gjennom munnen. Du kan begynne med å ha Rhino Horn i det mest åpne neseboret. Så bøyer du deg litt fremover og snur hodet til siden så Rhino Horn er i øverste nesebor. Du løfter Rhino Horn så mye at vannet renner inn i det øverste neseboret, og holder du

hodet i riktig vinkel, vil vannet automatisk renne ut av det andre neseboret. Sørg for at du ikke stikker haken for langt frem, men holder den nærmere kroppen. Får du vann i halsen når du skyller, er årsaken at haken er stukket for langt frem.

Når ca halvparten av vannet har rent gjennom nesen, fjerner du Rhino Horn og lar vannet i nesen dryppe ut. Du tømmer nesen for slim og vann ved å blåse forsiktig i ett nesebor om gangen. Det er viktig at du blåser så forsiktig at du ikke hører klikk eller andre lyder i ørene. Hører du slike lyder, er det et sikkert tegn på at du blåser for kraftig. Det er ekstremt viktig å blåse skånsomt.

Gjenta fra motsatt side.

 

Alt vannet skal ut

Når du er ferdig med å skylle fra begge sider, må du forsikre deg om at alt vannet kommer ut av nesen og bihulene. Det er ikke gunstig for slimhinnene å ha vann stående i nesen i lengre tid – spesielt ikke om vinteren. Du får overskytende vann ut av nesen ved å bøye hodet frem og ned så

Water of Body Temperature...

du får toppen av hodet så langt nedover som du klarer. Snu så hodet til siden, lukk det nederste neseboret med en finger og blås – forsiktig, ikke kraftig – gjennom det øverste neseboret. Hold litt papir for nesen.

Igjen er det viktig å understreke at du blåser mildt så du ikke får et ubehagelig trykk i ørene etter skyllingen. Det er ikke sikkert det kommer noe vann ut når du bøyer deg fremover og ned og blåser, men gjør denne raske sjekken i tilfelle det skulle være vann igjen. Det må ut.

Gjenta fra motsatte side, og gjør ev dette til begge sider noen ganger.

Til slutt kan du stå opp og blåse inn og ut i hvert nesebor for å “tørke” nesen etter skyllingen.

Kontakt din lege dersom du har en langvarig bihulebetennelse eller har hyppige neseblødninger. Er du usikker på om du kan bruke Rhino Horn, ta kontakt med din lege.

Rengjøring

Vanlig og tilstrekkelig rengjøring: Rhino Horn skylles, tømmes helt for vann og stilles til lufttørking etter bruk. Virus og bakterier har ikke levevilkår på tørr plast. Etter tørking vil tutens overflate derfor kun ha de virus og bakterier som i forveien er i luften vi puster.

Rhino Horn tåler mikrobølgeovn, oppvaskmaskin og koking i noen minutter. Rhino Horn tåler til å med noen minutter i autoklave uten å ta skade. Normalt er det nok å la Rhino Horn lufttørke før neste bruk.

ØNH-leger anbefaler at Rhino Horn er et like personlig redskap som en tannbørste. Dersom flere skal bruke samme Rhino Horn kort tid etter hverandre, må det kokes i vann i noen minutter.

Hvorfor bruke Rhino Horn?

Se nærmere om dette på siden 10 grunner til å bruke Rhino Horn.

Rhino Horn anbefales av ØNH-leger

Overdreven bruk av nesespray bryter ned slimhinnene. Saltvannet i Rhino Horn gjør slimhinnene mer motstandsdyktige overfor angrep av virus og bakterier. Det varme saltvannet stimulerer også luftveissystemets naturlige selvrensemekanisme. Det øker flimmerhårenes transport av slim og partikler opp og ut av lungene.

Hvor ofte?

Man kan fint bruke Rhino Horn hver dag. Er man i en spesiell situasjon i en periode – det er mye pollen man reagerer på, man er forkjølet eller har akutt bihulebetennelse – kan man gjerne gjøre neseskylling flere ganger pr dag.
Men normalt – for velvære, for hygiene og allmenn forebygging – holder det med én gang om dagen.

Har du andre spørsmål?

Du finner mange vanlige spørsmål og svar på siden Vanlige spørsmål om Rhino Horn.

 

Fremstilt av resirkulerbar og miljøvennlig plast (PEHD)

Fri for farlige kjemikalier – Har gjennomgått testen REACH 168
Ingen kadmium – Ingen bisfenol A – Ingen ftalater

Handlekurv